top of page
  • Foto van schrijvernienke | bijtje

Elopement

Als je de afgelopen maanden je eerste stappen in de bruidswereld hebt gezet dan ben je deze term waarschijnlijk al vaak tegengekomen: ELOPEMENT


Wat wordt er eigenlijk met de term 'elopement' bedoeld? In deze blog proberen we je een beetje duidelijkheid te geven over de oorsprong van deze term en waarom deze nu opeens zoveel gebruikt wordt in de trouwbranche.


Elopement/ to Elope

Kort gezegd houdt het in dat je er samen met je geliefde vandoor gaat om te trouwen. In het geheim. Met z'n tweeën........


Historisch gezien kun je een elopement beschouwen als een bruiloft waarbij het bruidspaar er samen vandoor ging om in het geheim te trouwen. Het was een manier om toch te trouwen ondanks de afkeuring (of zonder de toestemming ) van de ouders van het bruidspaar. Er vond dan dus geen bruiloft plaats waar de families bij betrokken waren en was zeer onconventioneel. Het kan dus, zeker in het conservatieve Amerika, gezien worden als een rebelse daad!


Dit is dus iets wat je moet plaatsen in bijvoorbeeld de jaren '50 in Amerika. Hoe kan het dan dat de term Elopement nu zijn weg terug heeft gevonden in het vocabulaire en je het overal tegenkomt als je in de wereld van trouwen duikt?

Dit is voornamelijk te verklaren door onze blik op Amerika en door de Coronacrisis.

De media die aanstaande bruidsparen consumeren is overwegend Amerikaans georiënteerd. Denk aan alle Pinterest en Instagram postst die je al hebt geliked en opgeslagen ter inspiratie voor jullie bruiloft. Daarvan zal een heel groot deel Amerikaans zijn, of op z'n minst geïnspireerd door de gebruiken uit de USA. (Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de beeldvorming w.b.t. trouwen, maar voor het overgrote deel van onze "populare culture' die volledig westers/Amerikaans gemodelleerd is.. )


Als je kijkt naar de Amerikaanse gebruiken rondom de bruiloft dan zie je een aantal zeer traditionele elementen. Van het 'ten huwelijk vragen' tot de verloving tot de grote bruiloft met enorme gastenlijst. Als ik even mag generaliseren dan is de bruiloft in Amerika nog steeds vrij conservatief en gebonden aan conventies. De norm is een grote bruiloft, met veel gasten, een receptie, bruidsmeisjes/bruidsjonkers, grote witte jurk en feest. Door de Corona crisis is dit type bruiloft natuurlijk niet mogelijk op dit moment.

Niet alle bruidsparen willen hun bruiloft uitstellen, en veel stellen die nog niet een hele bruiloft gepland hadden willen toch wel gaan trouwen in deze Corona periode. Misschien wel extra graag omdat ze in deze bizarre tijd hun liefde voor elkaar willen bevestigen.

Doordat de Pandemie geen grote bruiloften toelaat komt er ruimte in het overwegend traditionele trouwlandschap voor een nieuw soort bruiloft. Een veel kleinere, onconventionele , intieme bruiloft: de Elopement!


Het is dus niet meer echt die rebelse daad die het vroeger was, de moderne bruidsparen gaan er niet echt vandoor zonder hun families in te lichten, maar het is in zekere zin nog wel rebels omdat het plannen van een Elopement tegen de huidige standaard en tradities ingaat.


Kenmerken van de huidige Elopement/ modern Elopement zijn:


* Trouwen in een klein gezelschap (max 25 tot 30 )

* Het bruidspaar staat centraal, en kiest voor een intieme setting

* Er wordt wel vaak gekozen voor mooie styling en een goede fotograafAls je je nu afvraagt of dit nu zo vernieuwend is dan ben je niet de enige! Een kleine intieme bruiloft is in Nederland veel gebruikelijker dan in Amerika. Maar als je je bedenkt dat voor een Amerikaanse bruiloft vaak een gastenlijst van minstens 150 personen, tien bruidsmeisjes/jonkers bruidspersoneel, black tie dresscode etc heel gewoon is dan snap je misschien beter dan de intieme bruiloft (die Elopement dus) als iets moderns en nieuws gezien wordt.


Wij zijn groot fan van intieme bruiloften waarbij het bruidspaar centraal staat en ze de dag invullen zoals ze zelf willen. En nu zeker in deze Corona tijd, (waaraan hopelijk ergens in 2021 een einde komt, en we weer zonder al te veel beperkingen onze levens kunnen leiden) kun je door een kleine bruiloft te plannen er bijna altijd zeker van zijn dat deze door kan gaan!


En dan nu het belangrijkste....wat trek je dan aan als bruidspaar?! Ten eerste, wat je zelf graag wilt natuurlijk. Dit advies zouden we je ook geven als je een bruiloft van drie dagen met 250

gasten aan het organiseren bent. Doe alsjeblieft iets aan waar je je heel fijn en mooi in voelt!

Wij zien wel een paar trends voor de outfits bij een Elopement waar we ons heel erg in kunnen vinden.


1 Little White Dress (LWD)

JA!! Dit vinden wij dus helemaal geweldig. Draag een mooi gemaakt (door ons natuurlijk) kort wit jurkje. Kies een mooi materiaal een een tijdloze pasvorm. Dit jurkje kun je dan na jullie bruiloft heel goed doordragen. Het is de witte tegenhanger van de tijdloze klassieker LBD (Little Black Dress)


2 Broekpak

Ook deze trend vinden wij helemaal het einde! Wij maken een jumpsuit of een mooie broek en bijpassend colbert voor je. Als je kiest voor een wit pak dan hoef je niet bang te zijn dat je de outfit daarna nooit meer zal dragen. Witte pakken zijn helemaal in, en je maakt er ook nog eens een ontzettend fijn feministisch statement mee (google maar eens op 'women's suffrage white clothing')


3. Alles mag

Echt waar, het is jullie bruiloft! Wij maken met liefde een roze jurk voor je of een blauwe cape of een kanten blouse die je draagt op je favoriete jeans!


Hopelijk is de term Elopement na het lezen van deze blog ietsje duidelijker voor je geworden. En ben je op zoek naar jouw perfecte elopement dress?! Wij ontwerpen speciaal voor jou, en maken het met liefde in ons eigen atelier in Utrecht.


En ter inspiratie hebben we hier alvast wat foto's van nienke | bijtje ontwerpen die perfect zijn voor jullie intieme bruiloft!


Liefs
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page